Varmepumpe spørgsmål og svar

Hvor meget kan jeg spare med en varmepumpe?
Hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at investere i en varmepumpe, kan være svært at sige. Det ses dog ofte, at husstanden kan spare helt op til 50% på varmeregningen ved at udskifte den traditionelle opvarmningskilde (elvarme, olie- eller gasfyr) med en varmepumpe.

Kan en varmepumpe fryse til om vinteren?
Hvis temperaturen er lav, er det muligt, at der kan dannes is på varmepumpens ventilator. Heldigvis er de fleste nyere varmepumper selvafrimende - f.eks. vores Copmax – hvilket forhindrer at din varmepumpe tiliser i kolde og fugtige udendørsomgivelser.

Hvor stort et grundareal kræver et jordvarmeanlæg?
Et jordvarmeanlæg kræver et grundareal på mindst 800 m2.

Hvor tit skal min varmpumpe serviceres?
Hvis dit anlæg indeholder mere end 1 kilo kølemiddel, skal det serviceres én gang årligt. På den måde kan du være sikker på at anlægget kører som det skal, og at du får mest muligt ud af varmepumpen. Desuden stiller miljøstyrelsen et krav om at jordvarmepumper skal efterses én gang årligt. Ved eftersynet tjekkes bl.a. jordvarmeslangens tæthed.

Skal en varmepumpe beskyttes mod regn og sne?
Nej – selve varmepumpen er beskyttet mod vind og vejr i et lukket kabinet. Ventilatoren, som har forbindelse til udeluften, er bygget til at kunne modstå det nordiske klima. Du skal bare sørge for at holde varmepumpen fri for efterårets nedfaldne blade og vinterens sne – når det er gjort, kan du roligt læne dig tilbage for at nyde den miljørigtige og økonomisk fordelagtige varme..

Hvor skal jeg placere min varmepumpes ude- og indedel?
Varmepumpens udedel kan godt give en smule støj – derfor er det en god idé ikke at placere den lige ved din terrasse. Varmepumpens indedel bør placeres et centralt sted i boligen, hvorved varmen kan fordeles bedst muligt ud i resten af huset. VVS Ekspertens faglærte kunderådgivere står klar til at hjælpe dig med at finde den bedste placering af din varmepumpe, så du får mest ud af din investering.

Hvad betyder en varmepumpes COP-værdi?
Varmepumpens COP-værdi angiver forholdet mellem den energi som varmepumpen bruger og den energi som pumpen afgiver til boligen. COP-værdien skal være så høj som muligt – på den måde får du den bedste udnyttelse af energien – det er både godt for din økonomi og for miljøet. Eksempelvis har VVS-Eksperten.dk´s varmepumper en COP-værdi på mellem 2,5 og 4,0, hvilket betyder at hver gang du putter 1 kW elektricitet ind i varmepumpen, får du hele 2,5 til 4,0 kW varme ud.

Hvornår giver min investering overskud?
Det er svært, at sige præcist hvornår det vil ske, da det afhænger af flere forskellige faktorer - blandt andet om du har penge til kontant betaling, prisen på anlægget og om du selv vælger at stå for dele af monteringsarbejdet. For nogle vil det blot tage 8 til 10 år, før investeringen er tjent hjem.